keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Dynaaminen, elämyksellinen, yhteisöllinen - tunnelmia tanssillisen voimistelun leiriltä osa 2

Lauantaipäivä huipentui yhteiseen keskustelutilaisuuteen, jossa hahmotettiin tanssillisen voimistelun nykytilaa ja maalailtiin tulevaisuuden kuvia. Klara Westerlund Voimisteluliiton tanssillisen voimistelun uutena yhdyshenkilönä kirjasi foorumista muistion, jota lähetellään tanssillisen voimistelun harrastajaseuroihin tämän syksyn aikana. Mikäli muistiota ei tänä aikana seuraasi kenellekään ole sähköpostiin tupsahtanut ja sen haluaisit nähdä, kannattaa olla yhteyksissä Klaraan.

Jatkossa kannattaa muutenkin olla ajatuksin ja toivein yhteydessä liiton yhdyshenkilöön, sillä hän on se avainhenkilö, joka hahmottaa kokonaisuutta. Jonkinlainen maantieteellisesti kattava työryhmä varmasti tullaan Klaran tueksi kokoamaan. Itse heittäisin palloa myös seuroihinpäin: ollaan säännöllisesti yhteyksissä toisiimme, verkostoidutaan, huolehditaan siitä, että tieto tavoittaisi mahdollisimman monen ja ollaan mukana silloin kun yhteisiä kohtaamisia järjestetään. Näytään ja tehdään itseämme tunnetuksi eri keinoin. Keskustelufoorumissa nostin esiin mm. sosiaalisen median, YouTube:n (videoklipit kisoista ja näytöksistä, mutta myös treenitilanteista esimerkkinä Voimisteluseura Elise ry:n tanssillisen voimistelun ryhmän Kokooman virtaavuustreeni, ) blogien ja keskustelupalstojen perustamisen. Yhteisöllinen vastuunotto on varmasti paikallaan, jotta saamme ison pyörän pyörimään ja uusiakin harrastajia ihanaan harrastukseemme mukaan. Muistetaan myös seurata säännöllisesti liiton tanssillisen voimistelun sivuja.

Keskustelufoorumiin osallistui 23 henkilöä 9 seurasta. Edustusta oli sekä pienemmistä että suuremmista seuroista, etelästä ja pohjoisesta, sukupolvien vaihtelu oli myös ilahduttavaa, sillä ikähaarukka oli nuorista senioreihin. Tämä oli pitkästä aikaa hyvä avaus, tunnelma oli innostununeen pulppuava. Tärkeimpinä konkreettisina toimina osallistujat kokivat valtakunnallisen vuosikellon rakentamisen, tuomarikoulutuksen ja arvioinnin kehittämisen sekä harrastajien kokonaistaitotason nostamisen esimerkiksi luomalla 2010-luvun voimistelutaitomerkkijärjestelmä. Aikanaan voimistelutaitoa oli mahdollisuus kehittää ja osoittaa tietyin valtakunnallisin taitotestein, portaittain perusteista haastavimpiin etenevin liikesarjoin, jotka suoritettuaan sai joko alkeis-, pronssi-, hopea-, kulta- tai valiomerkin itselleen vrt. vaikkapa vastaavaa taistelulajeissa vyökokeiden muodossa. Voimistelumerkit jäivät jossain vaiheessa unholaan, mutta nyt taitojärjestelmälle ehkä voisi jälleen olla tilausta harrastajien keskuudessa ja se toisi yhtenäisyyttä myös perusvoimistelutaidoillemme.

Vuosikelloon toivottiin seuraavia asioita: liiton järjestämä Show-tapahtuma-ajoitus siten, että alueellinen kisa olisi vasta tammi-helmikuussa ja valtakunnallinen huhtikuussa näin ohjelmien tekoon jäisi rauhassa aikaa niillekin ryhmille, jotka harrastavat vain kerran viikossa. Syksyyn mahtuisi harrastajaleiri ja jokin muu kilpailu- tai workshoptapahtuma (vrt. esim. Kuopion Reippaan Voimistelijat järjestävät tänä syksynä Polkuja - koreografiakisan, jossa myös voimistelusarja, johon tanssillisen voimistelun joukkueita on osallistumassa). Kun tätä kautta harrastukseemme saataisiin volyymia lisää voisi myös vaikkapa koreografiakoulutusta lähteä tarjoamaan. Vantaan leiri kuitenkin osoitti, että leirit ovat oiva kouluttautumispaikka paitsi harrastajille myös ohjaajille ja valmentajille!

Tuomarijärjestelmään tulisi muiden lajien tavoin sanktio eli kisoihin lähettävien seurojen tulisi myös kouluttaa säännöllisesti tanssillisen voimistelun tuomareita ja tarjota tuomareita yhteiseen käyttöön, muussa tapauksessa joutuisi maksamaan sanktion kisoihin osallistuessaan. Näin koulutukset saataisiin järjestymään, tuomaritasoa yhtenäistettyä ja jatkuvaan tuomaripulaan helpotusta. Tuomarikoulutukseenkin on jo suunnitteilla jatkokoulutusta, pienimuotoinen tuomarikoe jne kuten muissakin lajeissa. Show-tapahtuman arviointia tanssillisen voimistelun osalta haluttiin myös tarkistaa ja painotuksia miettiä uudestaan. Tässä olisi minusta paljon konkreettisia kehistysaskeleita ja ne näkyisivät nopeasti riviharrastajillekin. Koko maailmaa ei voi kerralla pistää uusiksi, mutta tästä on erittäin hyvä jatkaa vai mitä olette mieltä?

Lopuksi haluan koota keskustelufoorumin osallistujien mietteitä tanssillisesta voimistelusta. Tehtävänä oli pienryhmissä miettiä ranskalaisin viivoin mitä tanssillinen voimistelu tuo sanoina mieleen. Voisiko tästä listasta lähteä kokoamaan jopa 2010-luvun määritelmää tanssilliselle voimistelulle..?

Tanssillinen =
koreografinen vapaus, tarinallisuus, visuaalisuus, rajoja rikkova naisellisuus, liikkeen, rytmin ja asujen elämyksellinen ilmaisu, kontaktia ottava ryhmädynamiikka, luova itsensä toteuttaminen, mausteisuus, esteettinen tyylikkyys, yllätyksellisyys, nyanssioitu tulkinta

Voimistelu =
iätön, hengittävä, virtaava, ryhdikäs, venyvä, juureva, dynaaminen, kehotietoinen, kokonaisvaltainen, koontava, tavoitteellinen ilo ja yhteisöllisyys      

Liike ja kehittäminen jatkukoon... ja ainakin tässä blogissa kirjoittamisen kautta pähkäily..

2 kommenttia:

  1. Mahtava alku ja kuten sanot, hyviä konkreetteja kehitysideoita, jotka näkyvät nopeasti arjessa!

    Ihania sanoja: tarinallisuus, juureva, koontava...

    Ajattelen, että tanssillinen voimistelu olisi hyvä (ainakin) perusliikkeiden osalta kirjoittaa auki ja tehdä sillä tavoin "näkyväksi". Se helpottaisi ja antaisi hyvän pohjan tuomaroinnin ja myös merkkijärjestelmän kehittämiselle.

    Mageeta...! =) /minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo hyvä pointti, keskustelimme siitä, että suomalainen naisvoimistelu, johon tanssillinen voimistelu pohjautuu, ei tämän päivän nuoremmalle sukupolvelle oikein aukene terminä, sitä pitäisi avata ja siksi ehkä myös miettiä avaamista termeille kokonaisliikunta, keskustaliikunta, luonnollinen liikunta...joita vilisee usein tanssillista voimistelua kuvattaessa. Virtaavaa voimaa -koulutusmateriaalia varmasti voisi hyödyntää siinä perustekniikan ja -liikkeiden kokoamisessa esim. merkkijärjestelmää mietittäessä. Tuomarointia varten tarvitsisimme "malliesimerkit" nuoren tytön ja selkeästi aikuisemman naisen tekemänä perusliikkeistä. Tähän itseasaissa muuten olisi valmis DVD olemassa, nyt hokasin! FlowGymnastics 2 DVD on loistava ja selkeä! sitä pitäisi nyt lähetä levittämään tuomarikoulutuksen ja kaikenlaisen muunkin tanssillisen voimistelun koulutuksen yhteyteen, joskus pari vuotta sitten asian jo nostinkin esille, mutta silloin se ei saanut tulta alleen. Paljon siis "valmista" hyödynnettävää meillä onkin kunhan se vain nyt koottaisiin materiaalipankiksi ja saataisiin punainen lanka läpi tanssillisen voimistelun maailman :) hyvä tästä tulee!

      Poista