tiistai 30. syyskuuta 2014

Tanssillisen voimistelun leiri Järvenpäässä

Viime viikonloppu kului Järvenpäässä. Järvenpään Voimistelijat järjestivät valtakunnallisen kaksipäiväisen tanssillisen voimistelun leirin ja samassa yhteydessä pidettiin myös liiton järjestämä tanssillisen voimistelun tuomarikoulutus päivitetyin arviointikriteerein. Itse pääsin osallistumaan leirin ensimmäiseen päivään, illan kehittämiskeskusteluun ja seuraavan päivän tuomarikoulutukseen. Viikonloppu nosti tunteet pintaan. Siitä on nyt jonkin aikaa, kun olen viimeksi tätä liikekieltä treenannut, sillä olen herätellyt kehoani uusiin ratoihin tanssin puolella eikä minulla ole tällä hetkellä omaa tanssillisen voimistelun ryhmää ohjattavana. Mutta... minussa tämä on syvällä ja sisäänrakennettuna, keho palasi mukavaan ja voimaannuttavaan liikkeeseen ja lämmitti sydäntä. Mielikin liiti ja rauhoittui, kun ei koko ajan tarvinnut opetella vierasta liikelogiikkaa :) Erityisesti pidin leirin eka päivän kahdesta keskimmäisestä tunnista ja olisin toivonut sen kaltaista vaikka koko päivälle, kun niin harvoin tällaisesta ammattitaidosta pääsee nauttimaan. Tuomarikoulutuksen antiin pureudun seuraavassa postauksessa.



Leirin antia

Symppis ja osaava Minna Huuskonen Kuopion Reippaan Voimistelijoista veti perusteita pienimuotoisilla sarjoilla. Vartalosarjoissa vallitsi rauha ja hartaus, ajatus ehti mukaan. Musiikkikin oli valittu aivan kuin se olisi kehottanut "hidasta hetkeksi, nauti joka solullasi, veny taitoosi". Hyppelysarjoissa puolestaan haastettiin nopeutta ja ketteryyttä ja Minnalla oli kiva tapa nostaa vuorotellen joku leiriläisistä keskelle näyttämään opeteltavaa liikettä. Bongasin mm. taidokkaan Kirsi Nousiaisen Voimistelu- ja urheiluseura Elisen Kokooma-joukkueesta, joka näyttää oikeaoppisen sivuaallon, tsekatkaapas tämä linkki! Lopuksi aineksista kasattiin pidempi sarja. Hiki virtasi, tämä oli ihana tapa hikoilla, kiitos Minna :)

Sydänheitto..impulssi ja venyy
Minna lentää ja me muut tullaan perässä

Lounastauon jälkeen upea ja taidokas Laura Nihti Vantaan Voimisteluseurasta opetti meille pidemmän koreografian, joka rakennettiin oivallisesti matkan varrella lämmittelyistä ja palasista yhteen. Lauran oma tekeminen on täydellistä, kuulin useamman leiriläisen huokailevan, että voisi katsella Lauran voimistelua monta tuntia ja vain ihailla! Koreografia oli monipuolinen ja dynaaminen, sopivasti haastavakin. Lauran ohjaaminen on napakkaa ja ohjattavana on "turvallista" olla, kun tietää, että ohjaaja on miettinyt ja laskenut palaset prikulleen kohdilleen. Siten saa luvan vain heittäytyä liikkeen vietäväksi. Kiitos Laura!
Nainen paikallaan..virraten - Laura Nihti

Kehittämisiltama

Illaksi Järvenpään Voimistelijat olivat varanneet saunatilan ja halukkaat saivat jäädä raatailemaan ja kehittämään, ideoimaan ja vaikka ihan tutustelemaan toisiinsa. Meitä jäi 70 leiriläisestä vain reilu 10 illaksi, mutta keskustelu kävi vilkkaana. Alustajina toimivat Emma-Leena Heikkinen Voimistelu- ja urheiluseura Elisen Kokooma-joukkueesta ja Iina Lepistö Oulun Voimisteluseuran Fuksia-joukkueesta. Molemmat kuuluvat tanssillisen voimistelun kehittämistyöryhmään yhdessä Hannele Ahlqvistin (Vantaan Voimisteluseura), Marja Kallioniemen (Olarin Voimistelijat), Maiju Korpelaisen (Käpylän Voimistelijat) ja Nina Saharin (Tampereen Naisvoimistelijat) kanssa. Liiton toimihenkilöedustaja on Klara Westerlund. Heihin kannattaa pitää säännöllisesti yhteyttä (ainakin Emma-Leena ja Iina ovat aktiivisia facebookin Voimistelun ja tanssin workshop -ryhmässä, jonka kautta heidät saa kiinni) ja toivon, että työryhmän muistioyhteenvetoja olisi luettavissa jostakin tai että työryhmä säännöllisesti pitäisi meitä muita ajantasalla muuta kautta ja herättäisi keskustelua ja ideoiden vaihtoa.

Emma-Leena esitteli työryhmässä nousseita asioita: 1) tanssillisen voimistelun valtakunnallinen leiri on tullut jäädäkseen ja se toteutetaan tästä lähtien näin syksyisin, ensi vuonna järjestävänä seurana Vihti-Gym. Myös alueellisia tanssillisen voimistelun leirejä on suunnitteilla, Oulussa sellainen järjestettiin treenipäivän muodossa nuorille tänä syksynä 2) Tanssillisen voimistelun vuosikello löytyy liiton sivulta tanssillisen voimistelun sivujen alta  jossa lisäinfoa tapahtumista. 3) tanssillisen voimistelun sääntöjä ja arviointikriteerejä on päivitetty ja ne astuvat voimaan tulevana kautena Show-tapahtumissa, joskin toivotaan, että seurat antavat joustoa siirtymäajalle, muutoksiin mennään vähitellen ja opetellen 4) muitakin kisoja on suunnitteilla, jotta Show-tapahtuman rinnalle saadaan vaihtoehtoja ja lisätarjontaa, kisat voivat painottua esim. koreografiaan, tekniikkaan ja taitoon, improvisaatioon tai vaikkapa "battle-tyyppiseen kaksintaisteluun". 5) Joukkueita kannustetaan perustamaan omia blogeja, facebook-fanisivuja, näkymään YouTubessa, Instagrammissa jne. jotta tyylisuuntauksellemme saadaan arvoistansa näkyvyyttä. Tiesittehän, että tassillisen voimistelun harrastajia on Voimisteluliitossa toiseksi eniten joukkuevoimistelun jälkeen, joten mistään pienestä lajista ei ole kyse!!! Esimerkkejä facebook-fanisivuista on mm. Voimistelu- ja urheiluseura Kokooma, Vihti-Gym Impulssi ja Käpylän Voimistelijoiden Osiris. Käykää tykkäämässä ja ilmoitelkaa isosti kun perustatte joukkueellenne sivut, ME KAIKKI HALUTAAN TULLA TYKKÄÄMÄÄN TEISTÄ, siten verkostoidumme, lisäämme näkyvyyttä tanssilliselle voimistelulle ja pysymme kartalla mitä kukin puuhaa. Hiiteen turha vaatimattomuus, nyt on nostettava rohkeasti omaa tekemistä esiin, tuetaan tosiamme :) 6) Seuroja kannustetaan tekemään yhteistyötä eri lajien kanssa ja kannattaa aloittaa ideoiden ja sparrauksen kierrättäminen oman seuran sisällä esim. joukkuevoimistelun ja tanssillisen voimistelun joukkueiden yhteisillä 1x/kk järkättävillä yhteistreeneillä, valmentajavierailuilla jne. 7) treenikulttuurien jakamiseen kannustetaan muutenkin valtakunnallisella tasolla. Flow-blogi tarttuu tähän seuraavassa postauksessaan, kun Vieraileva Kynä kertoo konkreettisesti erään joukkueen treenikulttuurista. 8) Toivetta on tullut myös 10-12-vuotiaiden tukemiseen tyylisuuntauksemme näkökulmasta. Osa joukkueista haluaisi Asemien rinnalle jo muitakin tapahtumia ja tanssillisen voimistelun vanhempien sarjojen näkemistä (esikuvat ovat tärkeitä motivaation kannalta) ja kehittämistyötä voitaisiin miettiä jatkossa tähänkin suuntaan.

Kiitos työryhmälle ansiokkaasta työstä. Vaikka aikaa on kulunut vasta vuosi, alulle on laitettu paljon hyviä ajatuksia. Kiitos Järvenpään Voimistelijoille leiripäivästä ja kiva matkata ensi vuonna Vihtiin, mikäli nousee toiveita leirisisällön suhteen kannattaa niitä jo hyvissä ajoin heitellä, luulen, että vihtiläiset mielellään ottavat ideoita vastaan!







1 kommentti:

  1. Kiitos kirjoituksesta, Sanna. Videoklippi oli valokuvien ohella oiva lisä.

    VastaaPoista