keskiviikko 8. elokuuta 2012

Treenitunti a´la Sanna

Keräsin kesäloman aikana voimia (enemmän ja vähemmän, miten sen nyt ottaa, inspiraatio kun ei välitä kellonajoista tai pyhäpäivistä, kun se iskee...) Nyt kuitenkin, sopivasti levänneenä tartun innoissani uuteen kauteen. Tuleva lukukausi onkin mielenkiintoisen haastava, luotsaan Oulun Voimisteluseurassa kahta joukkuetta Terrakottaa (yli 20-vuotiaiden tanssillisen voimistelun kilparyhmä, joka kuitenkin treenaa pääsääntöisesti vain kerran viikossa, kisaohjelmaa treenataan tarpeen mukaan lisätunneilla)

Terrakotta, Väninnan min Kuva: Riitu Kerola

ja Karmiinia (yli 30-vuotiaiden tanssillisen voimistelun esiintyvää ryhmää, joka treenaa myös kerran viikossa).

Karmiini, Välitila Kuva: Minna Kouri

Lisäksi tsemppaan tiimiäni ja opetan satoja voimistelijoita Kytkös-kenttäohjelmakokonaisuuden pääkoreografin roolissa Sun Lahti -tapahtumassa, joka huipentuu 6.-9.6.2013. Opetuskurssi Kuopiossa pidetään 22.9. klo 10-18 ja se on kaikille maksuton, joten tulkaapa tsekkaan ohjelmat vaikka vain uteliaisuuden vuoksi. Jännää!

Eka treeniviikko lähestyy, jumppakausi pyörähtää meillä viikolla 36 ja ajattelin heittää syksyn ekaksi postaukseksi perustreenitunnin, jonka pohjalta aion vetää molemmille tanssillisen voimistelun ryhmilleni 1,5 tunnin treenin. Huom! tämä on siis kerran viikossa treenaavien, aikuisten naisten tuntimalli. En ihan tällä pohjalla vetäisi nuorempien tanssillisen voimistelun tuntia (tai vastaavasti kilparyhmän, joka treenaa useammin viikossa ja tavoitteet korkealla :)). Vaikka periaatteessa suunnittelen aina saman pohjan molemmille ryhmille, eriytän harjoitteita tietyissä kohtaa, koska Terrakotta ja Karmiini ovat melko erilaisia ryhminä esim. terriksille useampia toistoja tekniikkaharjoitteissa, vaativampia tasapainosarjoja, isompia hyppyjä sekä voimakkaampia liikkuvuusjuttuja (otetaan kuitenkin vaativuustasossa huomioon, että tässä ryhmässä moni on pienten lasten äitejä, osa raskaana ja osa juuri synnyttänyt!). Karmiinittarilla taas herätellään kroppaa vähitellen, haetaan eläytymistä ja kokonaisvaltaista mielen ja kehon hyvinvointia läpi tunnin. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Karmiinillakin olisi tehokas tunti! Ei me mitään lillutella, vauhtia ja hyppyjä sisältyy joka tuntiin ja keskivartalo on tiukilla :) varsinaista liikkuvuutta lisäävää treeniä en tälle ryhmälle vedä, keskitytään ennemminkin liikkuvuutta yläpitävään ja palauttaviin harjoitteisiin.

Tänä lukukautena päätin ottaa omaksi suunnittelun tavoitteekseni mahdollisimman monipuoliset alkuasennot. Niin, että tunnin jokainen osio aloitetaan erilaisesta alkuasennosta ja tuntien välilläkin olisi vaihtelua. Teen osiot aina sarjan muotoon, musiikkiin, siten, että ne itsessään ovat pieniä tanssillisia voimistelusarjoja. Inhoan itse mekaanista yksittäisten liikkeiden toistoa, jota taas ymmärrettävästi joutuu käyttämään kovaa treenaavien tunneilla, mutta onneks mulla on vaan näitä kerran viikossa treenaavia, joten me voidaan nautiskella liikkeistä eri tavoin :P Seuraavassa tuntirakenteessa näkyy osiot, alkuasennot, biisit ja harjoitteeseen saatu inspiraatiokuva ikään kuin idea-aihiona, jokainen voi sitten käyttää mielikuvitustaan miten rakentaisi idean tyngästä itse mielekkään sarjan. Opetan sarjat aina ensin ilman musiikkia vaiheittain ja tekniikan osalta suorituksia hiotaan, joten aikaa kuluu suurinpiirtein tekstissä mainitsemani aika (lisäksi aikaa kuluu nauramiseen, tilannekomiikkaan jne...) Yritän pitää voimisteluslangin kansanomaisesti ymmärrettynä.

HERÄTTELY, RULLAUKSET, LEMPEÄSTI KROPPAA AVAAVAT LIIKKEET 8MIN:

Biisi: Jesse Kaikuranta Vie mut kotiin 
Alkuasento: selinmakuu



JALKATEKNIIKKA LATTIALLA, LÄMMITTÄVÄT LIIKKUVUUSLIIKKEET 8MIN:

Biisi: Heli Kajo Annankadun kulmassa
Alkuasento: koukkuselinmakuu, o. jalan pohje lepää v. polven päällä (jalat vaihtuvat myös toisinpäin)




TASAPAINO, KESKIVARTALON LIHASKUNTO SEISTEN 8MIN:

Biisi: Emeli Sande River
Alkuasento: yhden jalan seisonta, vapaa jalan polvi koukussa ja isovarvas kiinni tukijalassa (passé)




ASKELIKOT, HYPPELYT (JA HYPYT) LIIKKUEN SALIN NURKASTA NURKKAAN 15MIN:

Biisi: Lykke Li I Follow Rivers
Alkuasento: oikoasento, paino päkiöillä




KESKI- JA YLÄVARTALON LIHASKUNTO MATALASSA ALKUASENNOSSA 5MIN:

Biisi: Elokuu Saatilla
Alkuasento: rapuasento



VARTALOSARJA, VIRTAAVA TANSSILLISEN VOIMISTELUN TEKNIIKKA 15MIN:

Biisi: Alanis Morissette Guardian
Alkuasento: solmuistunta



IMPROVISAATIO 5MIN:

Biisi: Rajaton Dobbin´s Flowery Vale
Alkuasento: haara-asento parin kanssa selät vastakkain



VENYTTELYT 20MIN:

Biisit: Rentoutusmusaa tyyliin tämä
Alkuasento: sakaraistunta




Tunti päätetään aina hymyyn :)

Mikäli olet kiinnostunut tämän tyyppisestä treenaamisesta mukavassa seurassa, sinulla on aiempaa tanssi- ja/tai voimistelutaustaa, esiintyminen erilaisissa tapahtumissa innostaa ja satut olemaan Oulun hoodeilla, ota rohkeasti yhteyttä, Terrakottaan ja Karmiiniin otetaan jatkuvasti uusia tyyppejä mukaan.
virtanenlaikari.sanna ( at ) gmail.com






Alkuasento:

4 kommenttia:

  1. Jeap! Blogi on auki!

    Kiva kyllä taas päästä kunnon treenin makuun, vaikka lomakin totta kai tuli enemmän kuin tarpeeseen.

    Ihaniin ja innostaviin biiseihin suunniteltuja pätkiä! Ja aina vain jaksan ihailla tuota suunnitelmallisuutta perustreenissä! Oulu näyttää kyllä aina osaamistaan, Vänninan min saa minut edelleen kyyneliin... Treenaamisen iloa ja onnistumisen kokemuksia Pohjoiseen!!

    -Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari-sisko, lippu pidetään korkealla tuli mitä tuli ;D tsemppiä sinne etelään!

      Poista
  2. Voisin tulla tunnillesi ihan vain musiikkiakin kuuntelemaan. Hyviä kappaleita. Olisinpa edes hitusen tanssillinen... :)

    T. Marja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nää biisivalinnat lähtee yleensä mun lemppareista, mutta säännöllisen epäsäännöllisesti pidetään ryhmissä myös levyraateja, joissa ryhmäläiset saavat toivoa biiseja, nappailen sieltä sitten inspiraatioksi :) yritän sisällyttää joka tuntiin vähän erilaista, vaikka mun suosikit tosi usein on vahvoja naislaulajia :) musiikilla on ISO merkitys treenaamisessa, se antaa sysäyksen tyylille ja tsemppaa jaksamaan pitkiäkin toistoja. Saa meille tulla kokeilemaan rohkeasti, näin kirjallisesti on vaikea antaa flow-kokemuksia...

      Poista